jump to navigation

Palatul Micul Trianon – Floresti, Prahova March 9, 2011

Posted by agentiaploutos in Pe unde ne-am plimbat....
trackback

La Floresti se ajunge usor si repede din Ploiesti; imediat dupa restaurantele de la “Paralela 45”, catre Campina, se face stanga la prima intersectie. Exista si indicator catre Palat. Apoi in localitate, la a doua intersectie se gaseste al doilea indicator catre dreapta. Problema e ca acolo nu exista intrare, e doar un zid gros.

Exista 2 variante de intrare; la intersectia din localitate nu se face dreapta dupa indicator ci se mai merge cam 50m si intre case este o straduta ingusta care merge pana la una din porti. Cealalta varianta: se trece si de starduta inca vreo 50m si se lasa masina langa drum; poarta e pe un drumeag care coboara la 10 m de “parcare”.

Noi am nimerit a doua varianta; domeniul e mare, iar la intrare e o pasune mare, mai joasa decat poiana pe care se gasesc ruinele palatului. Probabil e folosita ca pasune, “urmele” animalelor fiind prezente la fiecare pas.


Turnul e intr-o stare aparent mai buna, dar interiorul are bucati lipsa de scara si probabil mai este folosit ca WC public. Depozit de gunoaie e sigur.

Povestea incepe in 1911 cand boierul Gheorghe Grigore Cantacuzino a inceput constructia; dorinta fiicei lui a fost ca palatul sa aiba 365 de camere. Arhitectura a fost copiata dupa palatul de la Versailles, iar mesterii au fost adusi din Franta.

Dupa doi ani, boierul Cantacuzino a murit, iar constructia care ajunsese la stadiul de finisaje interioare a fost oprita. Degradarea s-a produs treptat, razboaiele oferind nemtilor “ocazia” de a-si insusi tabla de pe acoperis, iar rusii s-au ales cu sobele de teracota.

La degradare si-au adus aportul si localnicii; caramida interioara a disparut in mare parte, locul fiind acum o combinatie de ruine si gunoaie. Nici zidurile exterioare nu se mai gasesc intr-o stare ce prezinta siguranta.

Prin anii ’60 a aparut una din marile probleme: spitalul TBC, ce se gaseste langa palat; din aceasta cauza posibilii investitori sunt cam reticenti la o eventuala restaurare. Bolnavii care fac drumuri spre crasma satului ajung mai usor prin curtea palatului, sau isi beau “votcile” rezemati de ziduri, paza nu exista…

Asa ca istoria probabil se va opri in curand.

Copii satului la sporturi extreme:

Mosia a beneficiat de un parc dedrologic, de un bazin cu apa, probabil o fantana arteziana; acum poti doar sa ghicesti ce a fost acolo…

Si la sfarsit 2 fotografii HDR:Advertisements

Comments»

1. The children's place coupons - March 10, 2017

Hi there friends, its great piece of writing Paphos | Cyprus holiday accommodation regarding teachingand entirely explained, keep it up all the time.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: