jump to navigation

Sudul Litoralului in week-end July 15, 2010

Posted by agentiaploutos in Vorbe....
trackback

Sambata pe 10 iulie am pornit vizita mea de week-end de la  Mangalia. Hotelul Paradiso, unul dintre hotelurile de referinta ale noastre, cautat pentru baza de tratament de  foarte  multi straini, m-a intampinat zambitor intr-o lumina calda de soare timid. Piscina m-a cucerit. In rest, atmosfera de tratament, liniste, mirosuri imbietoare la restaurant, gradina ingrijita cu dragoste. Mi-am amintit de petrecerea surpriza pe care ne-au facut-o hotelierii din sudul Litoralului cu ocazia Bursei din toamna anului 2009. Atunci veselia a luat locul tacerii, dansul si glumele au inlocuit melancolia varsei de aur. E nevoie de tinerete la Hotel Paradiso si ar trebui sa fie adusa nu numai la Revelion sau la Bursa de turism ! Speram sa ne faca D-ra Chirita niste programe si pentru tineri cum ne-a facut programe atractive pentru sanatatea bunicilor si parintilor nostri. Nu ne uitati rugamintea, D-ra Mariana Chirita!

Dupa Mangalia, am poposit la Saturn. Plina de viata statiunea, cu magazine, magazinase, terase si terasute, hoteluri ieftine dar si un hotel de 5 stele, hotel Saturn. Domina statiunea cele 3 hoteluri inalte :  Balada, Hora si Sirena, de 3 stele, baza de tratament, piscina, loc de joaca pentru copii. Cleopatra, hotelul de 4  stele, renovat si inaugurat anul trecut, ramane regina statiunii mai ales pentru piscina imensa aflata chiar pe malul marii. La birouri un furnicar de nedescris. Acolo nu pare a fi criza desi Cornel cu cinismul tuturor economistilor celebri de la Stolo incoace,  imi prezice o criza lunga si apasatoare pentru intreg poporul turistic, o criza care “ABIA A INCEPUT !”  Imi amintesc cat il iubeam noi pe Stolo cand ne zicea ca o ducem rau, ne explica de ce si apoi ne spunea ca o vom duce si mai rau . ” E, uite un politician cinstit !” exclamam cu totii – de la gospodine la profesoare, de la zugavi la doctori.
Dupa animatia din Saturn, in Venus am avut o strangere de inima. Multe hoteluri inchise, parcuri neingrijite, complexul de vile napadit de buruieni, desi gasesti si vile de lux printre vilele parasite… Cea mai frumoasa statiune dupa parerea mea e lasata sa moara. Mi-a placut hotelul Lidia de 2 stele, curat si cu o pozitie extraordinara pe malul marii. Felicitari domnului director care pune suflet in administrarea acestui hotel si are pentru fiecare turist intelegere chiar si cand apar 4 adulti cu 2 copii cu un bilet pentru o camera dubla…Am avut acum 2 ani un asemenea incident. A deschis un apartament, a discutat cu noi, a facturat diferenta iar turistii au ramas incantati ca in loc sa fie haituiti li se explica frumos de ce nu pot sta toti  intr-o camera. La Bucuresti au achitat diferenta si ne-au mai multumit  inca o data. De la sindicat nu li se explicase ce inseamna o camera dubla… A fost un moment in care am simtit ca hotelierul joaca alaturi de noi, pentru noi si pentru turistii nostri – nu ne vaneaza orice gresala ca sa spuna : “Veniti data viitoare direct la hotel, nu mai platiti comision la agentie!” Multumim inca o data directorului de hotel de la Lidia.
Hotel Corina complet renovat, inconjurat de verdeata, cu mobila clasica, covoare si perdele cu iz oriental, te copleseste cu luxul si bunul gust de care se pare e responsabil Dl. Tanase, patronul hotelului. Felicitari ! Pentru ca minciunile nu incap in guritele mici ale copiiilor, ei sunt sinceri si cand noi am vrea sa fie ipocriti , o sa o citez pe fetita mea cea mare, Astrid : “Mami la Corina e mai frumos ca la Cleopatra, sigur nu are 4 stele ? ” Nu are 4 stele dar le-ar merita. Ca sa va convingeti, trebuie sa mergeti acolo macar intr-un week-end, parerea mea.
Hotel Rodica, cautat de partenerii nostri de la RATB pentru excursiile de 1-2 zile, este raiul iubitorilor de animale. Aici esti primit cu catei si pisici pentru ca D-l Furnica, patronul, este iubitor de animale si o gazda buna in general cu cuvantatoarele si necuvantatoarele. Camerele sunt modeste dar curate, au balcon, frigider si Tv, grup sanitar partial renovat. Exista si camere modernizate la un tarif putin mai mare decat cele standard. La balcoane si gradina ar mai trebui lucrat, investit. Poate in viitor.  Puncte forte : liniste, verdeata , posibilitati de picnic, gratar. Un rai pentru iubitorii de natura.

Mi-a placut si Hotel Calipso din care parca ai cobora in mare. Camere mari, frumoase, nu ai ce sa ii reprosezi. Domnule Botnaras, va rugam, faceti si tarife pentru agentii !
La Jupiter parcari pline la Tismana, Meteor si Cometa dar si la Capitol. La Opal in Cap Aurora 2 autocare. Cand am ocolit statiunea am vazut ca si la Delta e plina parcarea. In statiunea asta, macar din ce se vede, parca a fugit criza. Program artistic la Delta in fiecare seara, distractii pentru copii, plaja curata, piscine ingrijite.

Mic-ul dejun pe terasa Meteor, langa mare, pe nisip, te duce cu gandul la orice dar nu la munca, griji, facturi. Il recomand celor cu datorii la banca, cu salariul taiat, parasiti de perechea lor sau cu probleme cu copiii si cu scoala. Daca nu ii bine-dispune micul dejun servit exemplar la malul marii sa se duca si seara, tot pe terasa Meteor. O cura de week-end macar si te poti intoarce la Bucuresti  linistit daca nu si fericit, cu melodia valurilor in urechi, cu mirosul de mare in nari si cu soarele in priviri. In cazul meu si racorita de ploaie. Multumesc familiei Petcu pentru ca exista. Asa cum in teatru ne laudam cu generatia de aur, ar trebui sa ne laudam si in turism cu generatia de aur. Atunci ar avea parte de lauri si Dl. Petcu secondat de D-na Petcu, unul la restaurant si unul la receptie.

La Neptun m-am intristat. Statiunea nu mai e ce a fost pe vremea D-lui Filip si D-nei Atanasiu. La hoteluri, la receptie,  preturile erau sub cele pe care ni le-au dat noua la contract, ceea ce nu mi s-a parut fair play. Lume multa pe strada dar poate si pentru ca strazile sunt inguste. Imi este dor de florile si verdeata anilor ’90 cand Neptun-ul era mai bine cotat decat Mamaia  iar noi aveam o camera la Hotel Prahova inchiriata pentru 2 luni . Costi, Dan, Florel   se ocupau de cazarea turistilor veniti in serii de 6 nopti cate 200-300 pe serie. Prin 1995-1996 Costi a stat la mare 3 luni, era treaba multa !. Pe la 1 septembrie ne intreba : “Ma , voi m-ati uitat aici?” Nu il uitasem dar facea acolo toata treaba unui dispecer si o facea bine. Impreuna cu Dl Tanase de la casute vindea bilete pe tot sudul litoralului si la casutele din Venus si Saturn. Nu aveau succes cei care zdranganeau chei pe marginea drumului ca acum. Oamenii mergeau la hotel, la dispecerat  sau la Tanase la casute . Pentru biletele vandute se emiteau facturi iar cei pe care Dl Tanase ii ajuta( hotelieri din alte statiuni) plateau dari la stat. Intr-un an a umplut complexul de casute Greaca din Venus, apoi  casutele Delta si Dunarea din Saturn –  dupa ce a avut toate casutele de la el din Neptun pline de turisti… Oficialitatile nostre de atunci au apreciat ca spaga celor care zdragane chei e mai buna si mai sigura decat darile platite de noi. Au bagat un pumn in gura pustilor de la Ploutos si in gura D-lui Tanase, prietenul pustilor. Am ramas cu cei care fac turism la negru… Am ramas si cu amintirile anilor cand faceam turism cu entuziasm si cu mult suflet. Pe Dl. Tanase il gasim si acum, neschimbat –  la Hotel Tismana din Jupiter, primul hotel care a implementat sistemul AI la noi si il continua cu succes. O fi meritul D-lui Tanase ca era cea mai plina parcare la hotel Tismana, o fi meritul patronului Bebe Stan si al D-nei Stan, alta Doamna a Turismului nostru? Eu cred ca meritul Lor.  E meritul unor profesionisti. Din Neptun au fugit toti?

Calatorul de serviciu,

Violeta

www.ploutos.ro

Advertisements

Comments»

1. dan - June 15, 2017

Dan

2. dan - June 15, 2017

ce ani au fost 1992, 1993, 1994, 1995 cind am stat la mare minimum 2 luni pe vară. Nu o să uit niciodată ziua de 3 august 1993 cind a fost un overbooking masiv pe hotelurile din neptun si am mutat turistii de pe hoteluri pe căsute prin saturn sau prin eforie. Dar știți ceva? Pe vremea aia nu se supăăra nimeni, într-un final toți erau fericiți că sînt la mare. Nu aveam nici 25 ani….Cum au zburat anii ăștia, măi Violeta?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: